Advert
Advert
Advert

BUGÜN 23 NİSAN

Mustafa Kemal Atatürk, ulusal egemenliği armağan ettiği çocuklara şöyle seslenmişti: “Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz.”

BUGÜN 23 NİSAN
Bu içerik 1488 kez okundu.
Advert

 

   16 Mart 1920'de İstanbul'un düşman kuvvetleri tarafından işgal edilmesi üzerine, bağımsızlık mücadelesinin bundan böyle Anadolu'da sürdürülmesinin mümkün olabileceği fikri kesinlik kazanmıştı. Anadolu'da işe yarayacak kişilerin İstanbul'u terk etmeleri ve Meclis'in Ankara'da toplanması için daha önceden çağrıda bulunmuş olan Mustafa Kemal'de İstanbul'da ki durumu yakından takip ediyordu. İstanbul'un işgalinden bir gün sonra 17 Mart 1920'de meclis konusundaki ilk genelgesini yayınlayan Mustafa Kemal, genelgede yeni idare tarzının belirlenmesi için bir kurucu meclis oluşturulmasının zorunluluğuna dikkati çekiyordu. Milli Mücadele yanlılarının Ankara'ya gelebilmeleri içinde büyük bir çaba sarf ediyordu. 22 Nisan 1920'de yapılan çağrı ile 23 Nisan 1920 günü saat   14.00'de merasimle ve dualarla Meclis açıldı. İlk Meclis İstanbul'dan gelen 90'ın üzerindeki mebusa ilave olarak, 125 devlet memuru 53 asker, 53 din adamı ve çeşitli sayıda tüccar, çiftçi ve hukukçudan oluşan kadrosuyla çalışmalarına başladı. Mustafa Kemal (Atatürk) 24 Nisan 1920'de Meclis Başkanı seçildi.

     Mustafa Kemal, TBMM'nin izlemesini gerekli gördüğü siyasal yöntemi, büyük yapıtı Söylev'de (Nutuk'ta) şöyle vurgular:

      Bizim aydınlık ve uygulanabilir gördüğümüz siyasal yöntem, “ulusal siyaset”tir. Dünyanın bugünkü genel koşulları ve yüzyılların kafalarda ve karakterlerde yerleştirdiği gerçek karşısında hayale dalan birisi olmak kadar büyük yanılgı olamaz. Tarihin dediği budur; bilimin, aklın, mantığın dediği budur.

      Ulusumuzun, güçlü, mutlu ve sağlam bir düzen içinde yaşayabilmesi için devletin bütünüyle ulusal bir siyaset gütmesi ve bu siyasetin iç örgütlerimize tam uyumlu ve dayalı olması gereklidir. Ulusal siyaset demekle anlatmak istediğim şudur: Ulusal sınırlarımız içinde, kendi gücümüze dayanarak varlığımızı koruyup ulusun ve yurdun gerçek mutluluğuna ve bayındırlığına çalışmak; gelişigüzel ulaşılamayacak istekler peşinde ulusu uğraştırmamak ve zarara sokmamak; uygarlık dünyasının uygarca ve insanca davranışını ve karşılıklı dostluğunu beklemektir.

      TBMM'nin açılışında, ulusal siyaseti açıklayıp dünyanın tüm ülkeleriyle barış içinde yaşama vurgusu yapan Mustafa Kemal Atatürk, bu tarihi dünyaya barış ve uygarlık getireceğine inandığı çocuklara armağan etti. Böylece 23 Nisan, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlandı.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCILARI ATAMASI YAPILDI
MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCILARI ATAMASI YAPILDI
ŞAİR VE YAZARLARDAN “TOMBULACIK HALİME”NİN MEZARINA ZİYARET
ŞAİR VE YAZARLARDAN “TOMBULACIK HALİME”NİN MEZARINA ZİYARET