Advert
Advert
Advert

DEVREK’TE ’19 EKİM MUHTARLAR GÜNÜ’ KUTLANDI…

Bu yıl üçüncü kez kutlanan 19 Ekim Muhtarlar Günü, Devrek’te düzenlenen törenle kutlandı.

DEVREK’TE ’19 EKİM MUHTARLAR GÜNÜ’ KUTLANDI…
Bu içerik 3616 kez okundu.
Advert

   

 

   Devrek’te 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Tören,  Devrek Muhtarlar Derneği Başkanı Muhterem Benli tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı.

   Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemi hakkında bilgi veren İsmetpaşa Mahalle  Muhtarı Necla Esen Ak “Muhtarlar müessesinin kuruluş günü olan 19 Ekim2015 tarihinde çıkarılan genelge ile “Muhtarlar Günü” olarak kutlanmasına karar verilmişti. Dolayısıyla bu yıl Muhtarlar Günü’nün üçüncü yılını kutluyoruz. Bu günün “Muhtarlar Günü” ilan edilmesinde başta Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize, Gazi Meclisimize, İçişleri Bakanlığımıza ve genelgenin yayınlanmasında emeği geçen Türkiye Muhtarlar Konfederasyonumuza şükranlarımızı sunuyoruz.

    Muhtarlık müessesi 1829’dan günümüze 188 yıllık bir tarihe sahiptir. Genel ve yerel sorunların ilgili kuruluşlara iletilmesinden köprü rolü oynayan muhtarlık Osmanlıdan Cumhuriyete taşınan önemli bir yerel yönetim birimidir. Türkiye’de 18 bin 329 köy ve 32 bin 044 mahalle muhtarlığı olmak üzere 50 bin 373 muhtar görev yapmaktadır. Muhtarlar mevcut 81 değişik kanunda, toplam 332 madde ve görev verilmektedir. Görevli ve sorumluluğu olan muhtarların hiç yetkisi olmaması da düşündürücüdür. Yerel yönetimlerin en küçük birim olan muhtarlığın belki özlük hakları sorunu çözüldü, ancak hizmet edebilirlik alanının her geçen gün daha da daraltıldığı görülmektedir. Mevcut ve köy kanunu ve mahalle kanunu ile sorunlara aracılık yapmamız mümkün gözükmüyor. O halde köy ve mahalle kanunu yeniden tanımlamalı, büyükşehir içinde mahallelerin ve yöneticilerin çalışma alanları yeniden düzenlemelidir.

    2972 sayılı kanun çerçevesinde muhtarlık seçimleri de adaylık usulü getirilmelidir. Muhtarların mahalleyi ilgilendiren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonlarına katılması sağlanmalı ve bu komisyon kararlarında muhtarlara oy hakkı tanınmalıdır. Köy ve mahalle kanunu yenilenmelidir. Muhtarların sağlıklı örgütlü yapıya kavuşturulması için Türkiye Muhtarlar Birliği kurulmalıdır.

    Bu duygu ve düşüncelerle bu müessesede görev yapmış arkadaşlarımızı sevgiyle anıyorum. Ayrıca bugün aramızda olmayan, bu müesseseye hizmet etmiş ebediyete göç eden muhtarlarımızı da rahmet ve minnetle anıyorum ve tüm muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Gününü kutluyor başarılarının devamını diliyorum” dedi.

    Yapılan konuşmanın ardından program sona ererken, düzenlenen programa; Devrek Kaymakamı Yakup Güney, Garnizon Komutanı Personel Üsteğmen Yıldırım Yörük, İlçe Emniyet Müdürü Selim Karartı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdullah Turan, İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Uzundal, Vacit Durdubaş, İsmet Bostancı,  Devrek Muhtarlar Derneği Başkanı Muhterem Benli daire müdürleri ve çok sayıda muhtar katıldı.

 

MUHTARLARA KAHVALTI VERİLDİ

Devrek Kaymakamlığı tarafından Öğretmenevi’nde organize edilen, kahvaltı programında, Kaymakam Yakup Güney, tüm muhtarların 19 Ekim Muhtarlar Günü'nü kutladı.

 

 

 

 

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCILARI ATAMASI YAPILDI
MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCILARI ATAMASI YAPILDI
ŞAİR VE YAZARLARDAN “TOMBULACIK HALİME”NİN MEZARINA ZİYARET
ŞAİR VE YAZARLARDAN “TOMBULACIK HALİME”NİN MEZARINA ZİYARET