Advert
Advert
Advert

TURPCU, BU SEFERDE ENGELLİ İSTİHDAMINI GÜNDEME GETİRDİ.

CHP’nin Zonguldak Milletvekillerinden Şerafettin Turpcu’nun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Süleyman Soylu tarafından cevaplandırılması isteğiyle TBMM Başkanlığına sunduğu

TURPCU, BU SEFERDE ENGELLİ İSTİHDAMINI GÜNDEME GETİRDİ.
Bu içerik 1666 kez okundu.
Advert

“İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler." Önergesine yanıt geldiği bildirildi. Turpcu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Zonguldak’ta 46 işçi çalıştırması gerekenlerin 11 fazlalığının bulunduğu ve çalıştırmayan özel işyerlerine de 2011 yılından bu güne yaklaşık 6 milyon lira ceza kesildiği bildirildi.

TURPCU’NUN ÖNERGESİ   

   2016 yılı itibariyle Zonguldak ilimizde kamu kurum ve kuruluşlarında engelli vatandaşlarımız için tahsis edilen kadro sayısı kaçtır? Bunların kaçı kullanılmaktadır? Başta Bakanlıkların taşra teşkilatları olmak üzere, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının her biri ayrı ayrı belirtilmek üzere, Zonguldak ilimizde tahsis edilen ve işgal edilen kadro sayıları kaçtır? 2. Engelli istihdamı zorunlu olmasına rağmen, engelli istihdam etmeyen özel sektör firmaları nasıl denetlenmektedir? Kamu kurum ve kuruluşlarına bu konuda denetim yapılmakta ve yaptırım uygulanmakta mıdır?

    3. 2005-2016 yılları arasında, ülkemizde ve Zonguldak ilimizde engelli istihdamı zorunlu olmasına rağmen, engelli istihdam etmeyen özel sektör firmalarının sayısı kaçtır? Bunların kaçına cezai yaptırım uygulanmıştır? Bu cezalar nelerdir?

BAKANLIKTAN GÖNDERİLEN YANIT

 

   Zonguldak İlinde 2016 Yılı Ocak sonu itibarıyla Alaplı Belediye Başkanlığı, Çates Elektrik Üretim A.Ş., İl Özel İdare Müdürlüğü, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanlığı, Kozlu Belediye Başkanlığı, Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü, TCDD Zonguldak İşyerleri, Türkiye Halk Bankası A.Ş. Zonguldak Şubesi, Zonguldak Belediye Başkanlığında çalıştırılmakla yükümlü olunan engelli işçi sayısı 46 olup, 54 işçi çalıştırılmakta, 11 işçi kontenjan fazlası çalıştırılmaktadır. 4857 sayılı İş Kanununun 30’uncu maddesi gereğince istihdamı zorunlu engelli işçi kontenjanlarının takibi aylık olarak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri tarafından yapılmaktadır. Engelli işçi açığı bulunan özel sektör işverenleri veya kamu kurum ve kuruluşlarından alınan engelli işgücü talepleri Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) internet sayfasında yayımlanmakta ve açık kontenjanları kapatılmaya çalışılmaktadır. 01.01.2005- 25.03.2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen teftişlerde (özel veya kamu ayrımı olmaksızın) 50 ve üzeri işçi istihdam eden 9.901 işyerinde 4857 sayılı İş Kanunun 30’uncu maddesinde belirtilen engelli istihdam etme yükümlülüğüne uymayan 252 işyeri hakkında aynı Kanunun 101’inci maddesi uyarınca idari para cezası uygulanması istenilmiştir. 2011-2016 Şubat ayı sonu itibarıyla Zonguldak İlimizde engelli çalıştırmayan özel sektör işverenlerine kesilen idari para cezaları toplamı 5.759.722 TL’dir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU