Advert
Advert
Advert
İSLAM COĞRAFYASININ EFENDİLERİ-SURİYE (4)

İSLAM COĞRAFYASININ EFENDİLERİ-SURİYE (4)

Bu içerik 1363 kez okundu.

   AKP iktidarı 2011 yılı sonrası, Orta Doğu’da bir kez daha dengeyi bozmuş, Türkiye Suriye ile savaş durumuna gelmişti. Yalnızca Suriye ile değil; Esat yönetimini destekleyen Rusya ve İran ile ve İran’ın güdümündeki Irak yönetimiyle de..Gelişmeler üzerine Türkiye hem Suriye helikopterini düşürdü; hem de Suriye yönetimini destekleyen Rus uçağını düşürdü. Rusya ile sıcak bir çatışmanın eşiğine geldik..
   Bu durum, 1890’dan bu yana bölgesel bir Kürt devleti oluşumu projesini çantasına taşıyan, Birinci Dünya Savaşı sonrası bu projeyi “Sevr Barışı” adı altında Osmanlı’ya dayatan Batı emperyalizminin arayıp bulamadığı bir fırsattı. Afganistan, Pakistan, Yemen, Irak ve Suriye’den sonra Türkiye’nin de dış dengeleri bozulacaktı. Şimdi sıra iç savaş çıkarmaya; diğer Orta Doğu ülkeleri gibi Türkiye’nin de parçalanmasına gelmişti.
   AKP iktidarının çözüm süreci adı altında başlattığı görüşmeler sonucu, silahlı PKK unsuları karşısında, asker ve polise silah bıraktırıldı. Bölgede PKK’nın konuşlanması için önemli bir fırsat doğdu.   
PKK terör örgütü, silahlı eylemlere hız verdi. Batı ittifakı ülkeleri ABD, İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika’ya koşut olarak; Rusya’nın başını çektiği, Suriye, İran’dan oluşan Türkiye karşıtı Doğu İttifakı, hepsi birlikte PKK’yı desteklemeye, gelişmiş silahlarla donatmaya başladılar.

   PYD, Suriye’nin doğu sınırlarında kurulan özyönetim bölgelerini birleştirdi; Batı’ya Hatay sınırına doğru ilerleyişini sürdürdü. Aynı süreçte PKK, Türkiye’nin güney doğu sınırları boyunca, batıya doğru, il ve ilçelerde, “Özerk/ Özyönetim” modelleri ilan etmeye başladı. Hakkari, Uludere, Nusaybin, Cizre, Şırnak, Silopi, Midyat, Sur gibi birçok il ve ilçemizde HDP/DBP’li belediyeler “Halk Meclisleri” adı altında özerk devletçikler ilan ettiler.
Ortaya çıkan tablo şuydu: Hakkari’nin güneyinde, Suriye sınırları boyunca PYD/PKK, Batı desteğinde Hatay sınırına doğru ilerleyecek; Hakkari’nin kuzeyinden Türkiye’nin güney sınırları boyunca ise, PKK/HDP/BDP siyasal ve askeri olarak, özerklik ilanı ve terör saldırıları ile ilerleyişini sürdüreceklerdi. Suriye’nin Kuzeyi ve Türkiye’nin Güneyi boyunca, 900 Km uzunluğunda ve 200 Km genişliğinde bir PKK devleti ortaya çıkarılacaktı. Bu devletin yüz ölçümü Türkiye coğrafyasının dörtte bir oranına denk geliyor, Hatay’dan Akdeniz’e açılıyordu. Bölgede yaşayan Türkmenler ve Araplar göçe zorlandılar. Kurulacak etnik Kürt devleti ile Türkiye’nin, Ortadoğu’da süren tarihi bağları yanında, zengin enerji kaynaklarına sahip Arap coğrafyasıyla olan tüm geçiş yoları da kesilecekti.
   Senaryo, daha önce Kuzey Irak’ta denenmişti. Irak, İran ile savaştırılmış, Irak’ın dengeleri bozulmuştu. Irak’ın kuzeyinde yoğunlaşan, birbiri ile savaş durumundaki ayrımcı Kürtler ABD’nin arabuluculuğunda bir araya getirildi. Birleşme sonucunda Irak devletine karşıbaşkaldırdılar, parlamentolarını kurdular. Özerk Kürdistan bölgesi oluşturuldu. 2017 yılında ise bağımsızlık ilanı hazırlıklara başlandı. Ancak, Irak’ın kuzeyinde kurulacak Kürdistan devleti yeterli görülmüyordu. Türkiye’nin bir bölümünün de Kürdistan sınırlarına katılmak istendiği, “Güney Kürdistan” tanımlamasından anlaşılıyordu.
   Suriye’nin kuzeyindenüfus olarak Türkmenlerden ve Araplardan daha azınlık durumundaki Kürtler, Batı desteğinde, Irak Peşmergeleri ve Türkiye PKK’sı tarafından mobileze ( karşılıklı geçişle) yöntemlerle destekleniyordu. Suriye’de önce otonom şehirler kuruldu, şehirlerde ve ilçelerde oluşturulan özyönetim birimleri birbirine bağlanarak bölgesel özerklik ilan edildi. İŞID sonrası ise bağımsız Suriye Kürdistanı kurulacaktı.
   Benzer şekilde Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesi sonrası Türkiye, Suriye, Rusya ve İran ile sıcak savaş durumuna geldi.  2015, 2016 yıllarında, Türkiye sınırları içindeki yerleşkelerde PKK’nın talimatıyla ilan edilen özyönetimler Suriye’deki Kürt özerk bölgesi oluşumuyla eş zamanlı olarak yürütülüyordu. Beklenti, Irak ve Suriye’de olduğu gibi Batı’nın desteğini almaktı. Bu sürecin hazırlığı,27 Aralık 2015 tarihinde yapılan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile başlatıldı. Yapılan kongrenin 14 maddelik sonuç bildirgesinde, Güneydoğu illerinde kurulan “Kürt Halk Meclislerine”devlet yetkisi verilmesi çağrısı yer alıyordu.
Irak: Önce İran ile savaş; iç dengelerin bozulması, özerklik ilanı ve kalan son aşama bağımsız Kürt devleti.

Suriye: İç savaş, Etnik ve mezhepsel ayrışma, kuzey Suriye özerk Kürt devleti aşamaları tamamlandı.. En son aşama ise Batı’nın desteğinde Bağımsız Kuzey Suriye Kürt devleti ilanı kaldı..

 

Türkiye: Etnik ayrıştırma süreci, iç savaş senaryosu, Batı’nın gizli desteğinde bir arada yürütülüyor. Kobani olaylarından bu yana hızlandırıldı. Kürt ve Türk toplumunun basireti sayesinde, 33 senedir başarılamadı. Başarılsaydı, Türkiye’nin Güneydoğusunda 2016’da Özerk Kürt devleti kurulacak, 2017’de İŞIDsonrası, PKK ve Suriye PYD’si ile birleştirilerek; Suriye ve Türkiye Bağımsız Birleşik Kürt Devleti kuruluş ilanı yapılacaktı.


Son..

 



İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ
BAŞKAN BOZKURT: ALLAH ÖZCAN’IN YALAN VE İFTİRALARINDAN KORUSUN
BAŞKAN BOZKURT: ALLAH ÖZCAN’IN YALAN VE İFTİRALARINDAN KORUSUN