Advert
Advert
Advert
EN BÜYÜK HIRSIZLIK İMARDA!...(*)
Faik MEKİK

EN BÜYÜK HIRSIZLIK İMARDA!...(*)

Bu içerik 5204 kez okundu.

  “En büyük hırsızlıklar, kötülükler, belalar imardan geliyor. Ortalıkta dolaşan imar hikayeleri, o kadar rahatsız edici ki hepimizin içini döndürüyor. Bu müthiş bir sıkıntı, adalet duygusunu sarsıyor’.” dedi. Bakan Özhaseki, “Bir yerin planında değişim varsa, ‘Bir dakika niye değiştiriyorsun?’ deme hakkımız olması lazım, Plan tadilatlarının niye yapıldığını sormamız lazım. Eğer bu tadilatlar makul ve haklı ise ‘Doğru yapmışsınız’ deriz. Değilse ‘Dur’ demek lazım. Parsel bazlı imar değişiklikleri en büyük bela."

     Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, insanlar kestirme yoldan buradan rant elde etmeyi düşünüyorlarsa bu bir tehlikedir. Dünyanın en eski mesleklerinden birisi, hakkına razı olmadan başkasının hakkına el uzatmak, hırsızlıklar yolsuzluklar ve kötülükler… Son 10-15 yılda içerisinde şehirlerimizin çok hızlı gelişmesi şehir rantlarını da doğurdu. Bu konuda imar planları aslında çok yeterliyken, imar planlarında bozulmalar gelmeye başladı. Bu bozulmalar haksız yere birine menfaat sağlamalar insanlardaki adalet duygusunu sarstığı gibi bu işi yapan idarecilere karşı da müthiş bir öfke duyulmasına sebebiyet veriyor.’ dedi.

    Umarım sayın bakanın dedikleri birilerinin kulağına su kaçırmıştır.

 

HALKA YALAN SÖYLEMEK SUÇTUR!...

Meclis görüşmelerinin (red-kabul) karara bağlanması

Oybirliği: Meclis toplantısında bütün oyların aynı yönde olması

Oy çokluğu: Meclis toplantısında oyların aynı durumda olmamasını ifade eder.

Devrek Belediye Meclisinin Partilere göre Dağılımı

CHP: 6, AK Parti: 9+1bu veriler ışığında olaya baktığımızda,, Belediye Başkanı kendi partisinin  desteği ile vatandaştan gelen talebin red ya da kabul edilmesinde esas etkendir.Hal böyle iken, vatandaşa senin iş CHP’li üyelerin itirazı yüzünden  olmadı demek, hiç de etik olmayan gayri ahlaki bir davranıştır.

 

İMAR PLANININ GENEL AMACI

    İdare hukuku bakımından tüm idari işlemlerin nihai amacı kamu yararıdır. Böyle olunca da imar planlan kamu yararına olması gereken belgelerdir. Kamu yararı ise bir şehrin bütününü ilgilendiren bir konu olup, o şehrin yaşayan mülk sahiplerinin kişisel çıkarlarının toplamına indirgenemez.

     İmar planları ile düzenlenen alanlarda bir arazi parçasının kamu yararına en uygun kullanım şekli belirlenir. Bu nedenle plan hiyerarşisine göre imar planlan, yönetmelik ve ruhsattan önce uygulanması gereken mevzuattır. Planlı bir bölgede imar planına aykırı alan kullanımı mümkün değildir. Eğer imar planına aykırı kullanım gerekmekte ise o zaman önce usulüne uygun olarak imar planının değiştirilmesi zorunludur.

     Uygulamada ise son zamanlarda yapılan yasal düzenlemeler ile ülkemizin tamamının planlı yaşama geçirilmesi hedeflenmiştir. Özellikle çevre düzeni planı açısından ülkemizde plansız alan kalmayacak şekilde kural getirilmiştir. Bu bakımdan artık imar planları toplumun her kesimini ilgilendiren hukuki belge olarak karşımıza çıkmaktadır. Hukuki belgeyi yırtıp atamazsınız.

 

KABUL EDENLER-ETMEYENLER, KABUL EDİLMİŞTİR

OLDUDA BİTTİ MAŞALLAH!...

NUR TOPU GİBİ BİR RANT DOĞDU !...

     Ranta yenik düşen değil, rantı toplum ve kent yararına yönlendiren, planlayan ve yaratılan ekonomik büyüklüğü halkıyla paylaşan bir belediyecilik anlayışına ihtiyacımız var.

     Biraz da iğneyi kendimize batıralım. Geçen yıl İmar komisyonuna havale edilen isteklerin çoğu imar değişikliği olarak gerçekleşti. Biz ne yaptık? İmar komisyonunda geldiği şekliyle kabul ettik ya da belediyeye ait yerin arsa sahibine kat karşılığı satışı için belediye başkanına yetki verdik.

 

 

(*) Bakan Özhaseki’ye ait bir söz.

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR
2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR