Advert
Advert
Advert
HALK MÜZİĞİMİZİN YAŞAYAN EFSANESİ: BEDİA AKARTÜRK
İbrahim TIĞ

HALK MÜZİĞİMİZİN YAŞAYAN EFSANESİ: BEDİA AKARTÜRK

Bu içerik 6946 kez okundu.

    “Konya Bülbülü” olarak anılan Türk Halk Müziği’nin güçlü sesi Bedia Akartürk’ün 56 yıllık sanat ve sahne çalışmaları Ödemiş’te kendi adı verilen müzede sergileniyor.

     Ödemiş’in Üçeylül Mahallesi İstasyon Caddesi üzerinde 2008 yılında açılan ve  İbrahim Hakkı Ayvaz Kent Müzesi’nin bir odasında evin sahibine ait tarihi belge ve bilgiler bulunurken, mekanda Türk Halk Müziğinin güçlü yorumcusu Ödemişli sanatçı Bedia Akartürk’e ait bu zamana kadar almış olduğu tüm ödülleri, giymiş olduğu sahne kıyafetleri, resimleri ve kendi eliyle özel olarak hazırlamış olduğu yöresel kıyafetleri bebekler sanatseverlere sunuluyor.

     56 yılını Türk Halk Müziği'ne veren ünlü sanatçı Bedia Akartürk’ün anısını yaşatmak sanatını gelecek kuşaklara tanıtmak ve aktarmak amacıyla 9 yıl önce Ödemiş Belediyesi tarafından açılan müzede sanatçıya ait özel eşyalar bulunuyor.

    Büyük sanatçımız Bedia Akartürk’ü telefonla aradım ve müzenin oluşturulmasının hikayesini ondan dinledi. Akartürk, “Bundan 9 yıl önce Belediye Başkanımız Mahmut Badem'e evimde bulunan eşyalarımı gösterdim. Başkan bu eşyaları müzede toplama fikrini ortaya atmıştı. Ben de memnun oldum ve 50 yıllık sanat hayatımı kendisine uzun uzun anlattım. Bir süre sonra bana müze için kullanılacak binanın hazır olduğunu söyledi. Müze binasının İnönü Okulu'nun karşısında yer alması beni çok şaşırtmıştı. Çünkü bu okul benim mezun olduğum okuldu. Çocukluğumda saray gibi olan bu binayı hayranlık ile izlerdim. Şimdi burası bana ait bir müze ve ben çok mutluyum. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.”diye konuştu.

     Bedia Akartürk kimdir?

     Baba tarafından Konyalı olan Akartürk, 1941 tarihinde İzmir'in Ödemiş’de doğdu. Ailenin tek çocuğu olması nedeniyle babasının soyadını ve gerçek adını “Bedia Akartürk” olarak devam ettirdi.

     Akartürk, sanat hayatına yine doğup büyüdüğü İzmir'in Ödemiş’te başladı ve daha sonra yaşını büyüterek İzmir Radyosu'nda çalışmaya başladı. Burada 9 yıl çalıştıktan sonra Ankara Radyosu'na geçti ve buradan da emekli oldu.

     Paris Olympia'da muhteşem bir konser veren Akartürk, Türkiye’yi en güzel şekilde temsil etti. Sanat hayatında 6 sinema filmi ve sayısız birçok albüme imza attı. Sanat yaşamı boyunca bir çok ödüle de layık görülen Akartürk, 250'nin üzerinde plaket, 7 ilde fahri hemşerilik, Altın bağlama, 6 Altın Plak, Altın Taç, Altın Kaşık ödüllerini aldı.

     Sanatçının albümleri arasında ise; 45'likler, Anadolu Türküleri, Anam Ağlar, Aşka Yemin, Bayramdan Bayrama, Bedia Akartürk, Denize Dalayım mı, Derdimi Dermana Gezdim, Folklör Kraliçesi (1975), Gitme Bülbül, Gülende, Kervan (Ey Sevdiğim), Konyalım Yürü, Konya Bülbülü 1, Konya Bülbülü 2, Kullar Olam, Neyleyim Neyleyim, Özür Diliyorum Senden (2004), Ödemiş Türküleri, Sıla Hasreti, Yumurtanın Kulpu Yok, Zühtü (1978) yer alıyor.

     Sanat yaşamının 56.yılında olan Bedia Akartürk’ün sesinin rengi 1000 ses arasında fark edilecek güzelliktedir. Almanya’da yaşayan Akartürk yaz aylarında Türkiye’de yaşamını sürdürüyor.

 

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCILARI ATAMASI YAPILDI
MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCILARI ATAMASI YAPILDI
ŞAİR VE YAZARLARDAN “TOMBULACIK HALİME”NİN MEZARINA ZİYARET
ŞAİR VE YAZARLARDAN “TOMBULACIK HALİME”NİN MEZARINA ZİYARET