Advert
Advert
Advert
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KENT ARŞİVİ VE MÜZESİ ÖDEMİŞ’TE
İbrahim TIĞ

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KENT ARŞİVİ VE MÜZESİ ÖDEMİŞ’TE

Bu içerik 5843 kez okundu.

    Türkiye’nin en büyük kent kültürü arşivi ve müzesi Ödemiş’te bulunuyor.

    İzmir’in Ödemiş ilçesinde harika mimarisiyle dikkat çeken bu müzenin en önemli özelliği, yöre kültürünün geçmişten günümüze arşivsel olarak sergilenişi ve o ilçe insanının yaşayışlarını, kültürünü, inanışları, tarihini kısacası insana dair ne varsa yaşatılmasıdır.

    Büyük tarihi birikime sahip bu yapı, 1927 yılında inşa edilen Ödemiş’in ilk modern binası olan tanınmış isimleri ağırlamış Yıldız Otel. Bu otel 2012 yılında geçmişi geleceğe taşıyan bir müzeye dönüştürülüyor; böylece Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi ortaya çıkıyor. Ödemiş’in yıldızı olarak tanımlanan bu yapı kütüphanesi, ünlü isimlerin anı odaları, otel odası, saatçi odası, berber odası, sinema odası, kundura animasyon odası, Ödemiş’in kültür gelenek ve göreneklerine uygun çeyiz gelin düğün sergi salonu, mutfağı, ödemiş tarihi odası ve eczane odası ile misafirlerini ağırlıyor. Sanki Tüm Ödemiş’i kültürüyle gelenek ve görenekleriyle bu çok kapsamlı tarihi yapının içine sıkıştırmış ve bu büyük alanı geçmişten geleceğe bir binanın içinde var etmişler.

      Yıldız Kent Arşivi Müzesi, ülkemizin en kapsamlı ve en büyük yerel ürünlerin sergilendiği müze ünvanına sahip. Müze, toplam 14 oda 4 koridor ile Keçecizade Hanı’nın alt ve üst katında 3 oda ve 155 metrekarelik sergi salonundan oluşuyor.

      Müzeyle ilgili olarak Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu’ndan bilgi alıyoruz.

Kaymakam Ateşoğlu müzede 27 bin 34 adet taşınır kültür varlığının sergilendiğini belirterek şunları söylüyor: “Ülkemizin kültür varlıklarının arşivsel olarak sergilendiği en büyük müzesi Ödemiş’te bulunuyor. Müzemizde, şehrimiz ve bölgemizde 80-100 yıl önce kullanılan ayakkabılar, çarıklar, mesler, çizmeler, nişan ayakkabıları ve 100’e yakın ayakkabı çiftinin sergilendiği, 19. yy’da kullanılmış dünya ayakkabılarından örneklerde yer alıyor. Bölgemizden Kore Savaşı’na katılan erlere ait doküman ve belgelerin yanı sıra, çeyiz-gelin-düğün elbise ve gereçleri, ilk kurşun sergisi, sinema ve tekniklerini içeren belgeler, kısacası kentimizin ve bölgemizin geçmişi ile günümüz arasında bağ kuran ne varsa müzemizde sergiliyoruz.”

     Kaymakam Celil Ateşoğlu, 20. Yüzyılın ilk çeyreğinden Kütahya çini tabaklar, portmanto, kıl heybe, ipek kumaş üzerine tel sarma bir gelin başı, Yıldız Oteli’ne ait (taş) boy aynası; 1950’lerden kalma ayaklı fotoğraf makinesinin sergilendiğini belirterek, “Sevr Antlaşması’na göre Batı Anadolu ve Trakya haritası ile ‘Ödemiş Beldesi’ başlıklı ölçeği büyütülüp renklendirilmiş ve 1925 tarihli bir haritanın da önemli bir belge olduğuna” işaret ediyor.

      Müzenin diğer bölümleri de, Berber Odası, Tütün Odası, Saatçi Odası, Oturma Odası, Çeyiz Odası, Efeler Odası, Otel Odası, Mutfak, Görsel Tanıtım Odası, Ödemişte doğan M. Şükrü Saraçoğlu ve Dr. Mustafa Şevket Bengisu Anı Odaları ve Ödemişli Kültür ve Sanat İnsanları ve Ödemiş Tarihi Odası olarak adlandırılarak 11 odadan oluşuyor.

     Yapı müze olmadan önce Yıldız Oteli olarak kullanılırken, Başbakan Adnan Menderes, Safiye Ayla, Necip Fazıl Kısakürek ve Zeki Müren gibi ünlü isimleri de ağırlamış. Hatta Necip Fazıl’ın Paris’te yazdığı “Otel Odaları” şiirinin esin kaynağı da bu otel odası olmuş. 

 

 

 

 

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCILARI ATAMASI YAPILDI
MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCILARI ATAMASI YAPILDI
ŞAİR VE YAZARLARDAN “TOMBULACIK HALİME”NİN MEZARINA ZİYARET
ŞAİR VE YAZARLARDAN “TOMBULACIK HALİME”NİN MEZARINA ZİYARET