Advert
Advert
Advert
BARTIN GAZETESİ 94 YAŞINDA
İbrahim TIĞ

BARTIN GAZETESİ 94 YAŞINDA

Bu içerik 7404 kez okundu.

     Türkiye’nin 3. büyük ve eski yerel gazetesi olan Bartın Gazetesi, 94.yayın yılına girdi.

      Bartın’da 6 Eylül 1924 tarihinde Cemal Aliş tarafından kurulan Bartın Gazetesi 94.yayın yılına girmenin mutluluğunu yaşıyor. İlk sayısı eski Türkçe harflerle şapograf (taş baskı) sistemiyle basılan Bartın gazetesi bir yıl sonra da matbaa baskısına geçmiş. Ülkemizin basın alanında önemli bir yer tutan Bartın Gazetesi yerel basında yayınını hiç kesintisiz 94 yıl sürdüren tek yerel gazete.

      Arşivlerinin tümü mevcut olan ve örnekleri Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin Cağaloğlu Basın Müzesi ile İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi Basın Müzesinde de yer alan 1999 da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Yerel Basında Basın Özgürlüğü ödülü verilen ilk gazete oldu. Atatürkçü, Cumhuriyetçi Memleket Gazetesi olarak haftalık yayın yapan, resmi ilan almadan yalnız okurlarının destekleriyle bugünlere ulaşan Bartın Gazetesi, yurdun dört bir yanındaki ve yurtdışındaki abonelerine posta ile ulaştırılıyor.

      Gazetenin arşivlerinden Ankara, İstanbul, Samsun 19 Mayıs, Eskişehir Osman Gazi, Sakarya, Zonguldak Karaelmas, Balıkesir, Erzurum üniversiteleri tarafından tarih, edebiyat, çevre, halk bilim(folklor) konularında tezler yapıldı, kitaplar yayınlandı.

      Sadi Yaver Ataman, Behçet Kemal Çağlar, Hasan Bayrı, Şakir Ülkütaşır, Tarhan Erdem, Vahit Lütfi Salcı, Abdülkadir Karahan gibi ünlü halkbilimci ve şairlerin ilk şiirleri, makalelerini yayınlayan gazete de ünlü tarihçi İlber Ortaylı’da 1965 de ilk yazısını Bartın’da yazdı.

     Türkiye’de folklor yazılarının çıktığı gazete olan Bartın’ın koleksiyonu Hacettepe Üniversitesi Folklor Enstitüsüne alındı. Ünlü yazar, romancı Rıfat Ilgaz, Fikret Madaralı ile hukukçu-yazar Emin Değer’in 3 yıl köşe yazarlığı yaptığı “Bartın” Başbakanlık Basın Yayın Genel Müdürlüğü tarafından da 1978 den itibaren 7 defa Anadolu Basını Özendirme yarışması ödüllerini çeşitli dallarda kazandı.

     Cumhuriyetin 75. yılında da Başbakanlık tarafından Cumhuriyet Ödülünü alan 11 gazete içinde yer aldı. 1939-43 6.devre CHP Milletvekilliği ve Bartın Belediye Başkanlığı yapan Cemal Aliş’in kurucusu olduğu Bartın Gazetesi, 94.yılına gazeteyi 41 yıldan bugüne getiren, ikinci kuşaktan oğlu İktisatçı Esen Aliş tarafından yönetiliyor.

     Basın önemli bir iştir. Bu işle uğraşanların birlik beraberlik içerisinde olması da çok önemli. Bartın Gazetesi 94 yıldır var olmasıyla da Bartın için, ülkemiz basını için çok ayrı bir öneme sahip. Bartın Gazetesi’nin 94.yılını kutluyor bundan önce olduğu gibi bundan sonrada başarılı bir yayın hayatı diliyoruz.

 

*

LEYLA’YI KİM ÖLDÜRDÜ?

 

Sahi, Leylâ'yı kim öldürdü!--

Yanıt yıl biterken Mey'mum Ritüeli* adlı sıkı bir ilk kitapla çıkagelen İhsan Baran'dan:

"öldürmek lazım leyla'yı artık yetti

biraz da Ayşe'yi sevelim Fatma'yı Cemile'yi

Ayşe'nin saçları uzun

uzun geceler gibi uzun

yüzü yeşil akan bir nehir gibi huzur balıklara

(...)

Fatma'nın ayakları şifa

bastığı toprak çiçeğe gebe

Fatma'nın gözleri elâ

sevin ki görün ne kadar fena

uzun kuyruklar kısalır Cemile'yle

her şeyin en tazesi bulunur mutfakta

siz hiç kahvaltı yaptınız mı onunla

(...)

iki kadehten sonra görmediniz

şehir susar Cemile**'yi dinler

(...)"

*) Şiir de bir ritüel, kabul. Aşkın bile sınırları var bu dünyada yarattığımız kadınlara ve orospulara rağmen. Şiir sınırsızlık ve sonsuzluktur oysa, tüm sınırları yıkar geçer, sonsuzluğu bile zorlar. Henüz yüz yüze gelemediğimiz İhsan Baran ve gepgenç şiirinden öğrendiğim bu şimdilik.

••) Şiir ve sinemanın ortak günahı ve sevabı tadında bu ad Feride de olabilirdi, Metin Erksan ve Yılmaz Odabaşı sayesinde Feride hayatta, bizler sayesinde yaşıyor.

 

Hüseyin Alemdar

 

*

 

PENCEREDEKİ SERENAD

 

esenlikler diliyorum sana

meşenin yaprakları sabah

ver kendini, pencereler serenad

kuş cıvıltılarının duruluğunda

 

esenlikler diliyorum sana

düş ılıklığında bir huzur

kalbime düşerken gözlerin

büyüyordu, ellerimdeki sevincin

 

esenlikler diliyorum sana

yüzün mehtap, saçların rüzgar

ki- bir hülyadır, kokusu amber

sessiz sessiz, kalkarken vapurlar

 

esenlikler diliyorum sana

dışarısı bir başka alem

ölüm-ki kelebek hafifliği

biliyorum yoksun/ ey sevgili?

uzaklığın uğultusudur, özlemin

 

Yunus Kemal

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU