Advert
Advert
Advert

DEMİRCİ: TTK’NİN BOŞLUĞUNU DOLDURACAK ÖZEL SEKTÖR YOK

Genel Maden İşçileri Sendikası tarafından 4 Aralık Dünya Madenciler Günü etkinlikleri kapsamında panel düzenledi.

DEMİRCİ: TTK’NİN BOŞLUĞUNU DOLDURACAK ÖZEL SEKTÖR YOK
Bu içerik 1863 kez okundu.
Advert

   Genel Maden İşçileri Sendikası tarafından 4 Aralık Dünya Madenciler Günü etkinlikleri kapsamında panel düzenledi.

  GMİS Şemsi Denizer Konferans salonunda düzenlenen panel saygı duruşunda bulunulup İstiklal marşı okunmasıyla başladı.

   Panele, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci ve yönetimi,  eski Maden Mühendisleri Başkanı Mehmet Torun, Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, TTK Genel Müdür vekili Ercan Gebeş, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, CHP İl Başkanı Ahmet Altun, İlçe Başkanı Ebru Uzun, eski GMİS Genel Başkanlarından Ramis Muslu, Ramazan Denizer, Eyüp Alabaş, bazı belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları yöneticileri ile çok sayıda madenci katıldı.

   Genel Maden İşçileri Sendikası tarafından düzenlenen Dünya Madenciler Günü etkinliğinde konuşan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci, “TTK’de 8 bin kişi çalışıyor. Üretim 1 milyon tonun altında. TTK Genel Müdürlüğü 2010 yılından bu yana işçi alınmasını istiyor. En son 2014 yılında 4 bin 600 işçi istediler, Hükümet almadı. Bugün norm kadroya göre 6 bin işçi açığı var. Arkadaşlarımız emekli oluyor. Çalışma şartları zorlaşıyor, risk artıyor. Kurum göz göre göre zarar ettiriliyor. TTK’nin üretim kapasitesi yıllık 5 milyon ton. Kapasitesinin beşte biri ile çalıştırılan her işletme zarar eder. TTK’nin boşluğunu dolduracak özel sektör yoktur. Bu gerçekleri Ankara’da her kapıyı çalarak anlatıyoruz. Enerji Bakanına, Başbakana, Cumhurbaşkanına anlatmak için şartları zorluyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE ZONGULDAK’TAN BAŞKA BİR YERDE TAŞKÖMÜRÜ YOK

   17 Kasım 2016 tarihinde Sendikamızın 70’inci yılını kutladık diyen  Demirci, “Her şeyden önce sendikamızı bugünlere taşıyan kurucularımıza, genel başkanlarımıza, yöneticilerimize, başta madenci atalarımız, kardeşlerimiz olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyorum. Türkiye, 40-50 milyar dolar arası cari açık veriyor ve bunun en önemli sebebi enerji ithalatı. Petrol, doğalgaz ve taşkömürü ithalatı 50 milyar doları buluyor. Sadece taşkömürü ithalatı için yılda 4-5 milyar dolar ödüyoruz. Türkiye’de Zonguldak’tan başka hiçbir yerde taşkömürü yok. İhtiyaç arttı, üretim geriledi ve şimdi ihtiyacımızın yüzde 90’ından fazlasını ithal ediyoruz. Türkiye bilinçli olarak bu duruma getirildi” diyerek konuşmasına şöyle devam etti:

TTK TARİHİNİN EN AZ SAYIDA İŞÇİSİYLE EN DÜŞÜK ÜRETİMİNİ YAPIYOR

   “Her şeye rağmen, bugün tarihimizin en kötü dönemini yaşasak da yine ayaktayız ve gerçekleri anlatmaya devam ediyoruz. Maden ocaklarımız, Kardemir, Erdemir üretiyor. Ama Türkiye pek çok değerini kaybetti. Bakınız, Zonguldak küçüldü, göç veriyor. TTK tarihinin en az sayıda işçisiyle en düşük üretimini yapıyor. Ve bakınız aynı dönemde Türkiye, ekonomik krizle boğuşuyor. Bu bir tesadüf değildir ve bunu hep birlikte anlatarak; sadece Zonguldak’a değil ülkemizin, milletimizin geleceğine, birliğimize, beraberliğimize sahip çıkacağız.

ZONGULDAK ENERJİ BÖLGESİ

   Zonguldak bir enerji bölgesi. TTK’de 8 bin kişi çalışıyor. Üretim 1 milyon tonun altında. TTK Genel Müdürlüğü 2010 yılından bu yana işçi alınmasını istiyor. En son 2014 yılında 4 bin 600 işçi istediler, Hükümet almadı. Bugün norm kadroya göre 6 bin işçi açığı var. Arkadaşlarımız emekli oluyor. Çalışma şartları zorlaşıyor, risk artıyor. Bu iş zor iş, ama çalışmak isteyen on binlerce insan var. Kurum göz göre göre zarar ettiriliyor. TTK’nin üretim kapasitesi yıllık 5 milyon ton. Kapasitesinin beşte biri ile çalıştırılan her işletme zarar eder. Türkiye’nin taşkömürü için her yıl dışarıya 4-5 milyar dolar ödeyecek lüksü yok. Türkiye’nin kaybedecek zamanı yok. Fazla yatırıma gerek de yok. Kazma, kürek, baret ve ferdi koruyucu ile en kısa zamanda üretimi artırabilecek tek kurum TTK’dir. Bu kömür santral kömürü değildir. TTK’nin boşluğunu dolduracak özel sektör yoktur. Bu gerçekleri Ankara’da her kapıyı çalarak anlatıyoruz. Enerji Bakanına, Başbakana, Cumhurbaşkanına anlatmak izin şartları zorluyoruz.

   Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım 9 Aralık’ta Zonguldak’a gelecek. Kendilerine bu gerçekleri anlatmak ve çözüm önerilerimizi sunmak istiyoruz. Zonguldak adına sorumluluk taşıyan herkesin de anlatması gerektiğini önemle belirtiyoruz. Türkiye’nin tıpkı 1920’lerde olduğu gibi TTK’ye, Zonguldak’a ihtiyacı var. Madenciler ve Zonguldak halkı bunu biliyor. TTK’nin hiçbir varlığının heba edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz.Biz sağlıklı şartlarda çalışmak ve üretmek istiyoruz. Bunun için her türlü fedakarlığı yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.Özelleştirme girişimlerine karşı her şart altında mücadele edeceğimizi bir kez daha vurguluyorum.”

4 ARALIK DÜNYA MADENCİLER GÜNÜNÜ KUTLUYORUM

   Genel Maden İşçileri Sendikasının 70. Yaşını kutlayarak sözlerine başlayan Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, “Türkiye’de işçi sınıfının mücadelelerine örnek olacak mücadeleler vermiş sendikanın bundan sonrada aynı mücadele ruhunu devam ettireceğine inanıyorum. Alın terleri ile yeraltı zenginliklerini insanlığın hizmetine sunarak hayatın devamını sağlayan maden emekçilerini saygıyla selamlıyorum. Madencinin kaderinde vardır, fıtratı budur söylemine sorumlulukların yerine getirilmediği, kazaların normalleştirilmeye başladığı bir süreçte madencileri saygıyla anarken 4 Aralık Dünya Madencilik Günlerini kutluyorum” dedi.

 

   Program eski Maden Mühendisleri Başkanı Mehmet Torun’un sunumuyla son buldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR
2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR