Advert
Advert
Advert
100. SAYIDA ŞEHİR…

100. SAYIDA ŞEHİR…

Bu içerik 2787 kez okundu.

     Bir hayali vardı Rüştü Onur’un… Yaşasaydı eğer, Şehir dergisini çıkaracaktı. Okurları şairlerle, yazarlarla buluşturacaktı. 12 Eylül 1940’da Necati Cumali’ye yazdığı mektupta söz eder dergiden ilkin:

    “Ey benim mektuplarıyla huzur bulduğum ve avunduğum kardeşim. Şehir’de buluşacağız. Her ne pahasına olursa olsun Şehir çıkacak. Şehir, okuyucusunun karşısına yeni bir atmosferle çıkacak…”

    Ömrü yetmediği için dergiyi çıkaramadı Rüştü Onur. Yıllar sonra onun bu isteğini vasiyet olarak kabul eden İbrahim Tığ, 2 Aralık 2004 tarihinde yazar dostları Fahrettin Koyuncu ve Orhan Tüleylioğlu ile birlikte çıkarmaya başlar. Dergi Zonguldak’ın tek şiir ve edebiyat dergisidir. Böylesine onurlu bir görev üstlendiği için kutluyorum İbrahim Tığ’ı…

    Rüştü Onur’un hayalini kurup çıkaramadığı Şehir Kültür ve Edebiyat Dergisi 0n üç yıldır ülkenin hemen bütün şehirlerinde, Kıbrıs’ta büyük bir ilgiyle okunuyor. Ülkenin dört bir yanından şair ve yazarlar, ürünlerini Şehir dergisine gönderiyorlar. Böylece dergi, Devrek’ten Anadolu’nun dört bir yanına bir edebiyat ve kültür kapısı oluyor.

    Şiir ağırlıklı dergide, araştırma, inceleme yazılarına da yer veriliyor. Özellikle de Zonguldak kültürünün gelecek kuşaklara aktarılmasında büyük işlevi oluyor derginin…

    Behçet Necatigil, Rüştü Onur’un ölümü ardından yazdığı şiirinde:

    Bir şair yaşamıştı Zonguldak’ta

    Adı Rüştü Onur’du

    Bilseydi hatırlanacağını

    Ölümünden sonra

    Memnun olurdu…” diyor.

    Bence Rüştü Onur, gerçekten memnundur öbür âlemde. Çünkü çok isteyip de gerçekleştiremediği dergi, şimdi on üç yıldır yayın yaşamında. Ve on üç yıldır Rüştü Onur sadece ülkemizde değil, diğer Türk devletlerinde de Şehir dergisiyle anılıyor…

    Necati Cumalı’ya yazdığı mektupta:

    “Ben şimdi mecmuanın planını çiziyor ve hazırlıyorum. Senin yaptığın şekil güzel… Fakat onu daha güzel şekle sokabiliriz. İstediğin şekilde yazı hazırlıyorum. Büyük iddialarla çıkmayacak Şehir. Fakat benim andığım manada yeninin bayrağı olacaktır…

    Sanat pazarında satılacak malı kalmayan sanatkârın el etek çektiği bir sırada boş oturamayız. Herhangi birimizin imza yapan sanatkârdan olgun eserler veremeyeceğini kim iddia edebilir? Bir seyirci kitlesi karşısında teşhir edilmeyen sanat eserinin kıymetini kim bilsin? Şehir, okuyucu kitlesinin karşısına yeni bir atmosferle çıkacak…”

    İbrahim Tığ, gazeteci kimliğinin yanında, şairliği, öykü yazarlığı, araştırma, derleme  çalışmalarıyla Devrek’te sanatçı kimliğinin zirvesinde. Rüştü Onur Kültür Derneğinin kurulmasında, Devrek türkülerinin gün ışığına çıkarılmasındaki katkılarıyla hem edebiyat dünyasında hem de müzik dünyasında hak ettiği yeri almıştır.

 

    Tekrar kutlu olsun Şehir dergisinin 100. Sayısı ve on dördüncü yaşı…

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR
2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR