Advert
Advert
Advert
RANTTAN YANA DEĞİL,  HALKTAN YANA BELEDİYECİLİK
Faik MEKİK

RANTTAN YANA DEĞİL, HALKTAN YANA BELEDİYECİLİK

Bu içerik 4327 kez okundu.

  

   İnsana ve yaşama dokunan toplumcu belediyecilik anlayışımızdan hareketle belediye hizmetlerinin, yurttaş katılımı ve en saydam yöntemlerle halka ulaştırılmasını esas aldık. Belediye Meclis Çalışmalarında duyarlı ve takipçi tavrımız gereği ilçenin sorunları ve ihtiyaçlarının belediye meclis çalışmalarına yansıtıyoruz.

   İnönü Caddesi’ndeki sorunla ilgili Belediye Meclis Başkanlığına  iki defa soru önergesi verilmesine  rağmen şimdiye kadar cevap veremediler. Aşağıda ayrıntılı olarak değindiğim konuyu Devrek kamuoyunun takdirine sunarım.

27.06.2016  tarihinde Devrek Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü muhtelif yolların, kaldırımlarının yapım işi için, ihale düzenledi.

   İşin türü niteliği ve miktarı,

Bulvartaşı : 9000 metrekare

Beton parke : 900 metrekare

Bisiklet yolu : 3600 metrekare

Mevcut kaldırımların sökümü : 4000 metrekare

Alt temel yapısı : 4000 ton

İşin süresi : 40 takvim günüdür

İhaleye yalnız yerli istekliler katılabilecektir.

Yaklaşık maliyeti 669 000 lira belirlenen işi, ihaleye en düşük fiyat teklifi veren firma 512 007 liraya aldı.

Sonuç, rezalet... İnönü Caddesi yolunun kaldırımları inanılmaz derecede kötü bir işçilikle yapılmış. Girintili çıkıntılı, eğri büğrü, gelişi güzel döşenen bulvar taşları yer yer olduğu yerde çökmüş vaziyette karşımızda duruyor.

Daha ürkütücü olanı ise, 3600 metrekarelik ( yaklaşık 3,5 kilometre ) bisiklet yolu ortada yok. Yazıktır, ayıptır,günahtır !...

 

Fen İşleri Müdürlüğünün Çalışma İlkeleri

Hizmetlerde kaliteyi artırmak ve vatandaş memnuniyetini esas almak.

İlçemizdeki meydanları, yolları ve kaldırımları, nitelik olarak Avrupa standartlarına ulaştırmaya çalışmak.

Belediyemiz adına yapılan yapım işlerinin tüm süreçlerini, ilgili meslek mensuplarına öncülük ve örneklik edecek bir itina ve disiplin içerisinde tamamlamak.

Yukarıdaki ilkelere uyulmadığı için, İnönü Caddesi’nde bu rezalet yaşandı.

BELEDİYEDEN CEVABI BEKLENEN SORULAR

1 . 02 Mart 2017  ve  01 Haziran 2017 tarihlerinde Devrek Belediye Meclis Başkanlığına İnönü Caddesi ile ilgili verdiğim soru önergesine 15 günlük yasal süre dolmasına rağmen yanıt verilmemiştir. Bilgi edinme hakkım neden ihlal edildi?

2 . BİMER’e başvurmak için 60 günlük yasal süre dolmasına rağmen iyi niyet göstergesi olarak başvurmadım. Dileğim sorularımın biran önce yanıtlanması.

3 . Kaldırım yapımı sürecinde fen işleri müdürlüğü rutin denetimlerini yaptı mı?

4 . Kaldırıma döşenen bulvar taşlarının özensiz işçiliğini farketti mi? Ettiyse uyarıda bulundu mu? Tutanakla imza altına aldı mı?

5 . 3600 metrekarelik bisiklet yolu neden yapılmadı? İlgili firmaya konuyla ilgili yasal bir işlem yapıldı mı?

6  . Ortaya çıkan kamu zararı nasıl telafi edilecek?

7 . Sözleşmeyi tek taraflı fesih etme koşulları oluştuğu halde, neden fesih edilmedi?

3600 metrekarelik bisiklet yolu diye yutturulmaya çalışılan 400 metrekarelik yer bile, İlgili yönetmeliğe aykırı!... ‘’ Bisiklet yolu yapıldıktan sonra, kalan yaya kaldırımı genişliği 150 cm’den az olmamalıdır.’’

 

 

GÖREN GÖZ KILAVUZ İSTEMEZ İSTEMESİNE DE, KILAVUZU KARGA OLMASA!...

   Yüklenici firmanın işe başlamasından kısa bir süre sonra yapılacak rutin denetimlerde idarece yükleniciye ihtarname gönderilerek, sözleşme hükümlerine ve ihale dökümanına uygun şekilde yerine getirilmeyen işlerin neler olduğu ve ne şekilde olması gerektiği bildirilerek, tahaddüdün ihale dökümanına ve sözleşme hükümlerine uygun şekilde yerine getirilmesi veya işin tamamlanması için, ihtarnamenin tebliğ tarihinden itibaren en az 10 günlük süre verilecektir.

 

 

   Bu süre içerisinde, sözleşme hükümlerine uygun şekilde yerine getirmez ise bu durumda, ikinci bir ihtarname veya protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme, 22. madde hükmüne göre feshedilmiş sayılacaktır. Böylece, fesih sebebiyle idareye (belediyeye) vermiş olduğu zararın tazminin de yükleniciden istenebileceği aşıkardır.

   Sürecin bu şekilde yönetilmesi için alim olmaya gerek yok.

   Planlı, programlı çalışmanın yanında ilgili kanun ve yönetmeliklere göz atmak yeterdi.

 

 

 

ALLAH AKIL FİKİR VERSİN

  Altyapısı tamamlanmış sokakların, üstyapı çalışması da yola ve kaldırıma döşenen parke taşları ile bitireli bir ay olmadan, içme suyu hat ayırma  çalışması yaparak yap-boz işlemi halen devam ediyor.

BURNUMUZUN DİBİNDE,

ÇARESİZLİK VE Y0KSULLUK

   Eski Mahalle Alparslan Sokakta, çaresizlik ve yoksulluktan çöp toplayarak geçimini sağlamaya çalışan kadının mikrop yuvasına dönen evi,hem kendi hem de mahallenin sağlığını tehdit ediyor. Ayda bir-iki defa dışarıya çıkardığı atıklar çevreye kötü koku yayıyor. Yetkililerden bu yoksulluğa biran önce el atmalarını dilerim.

  

 

 

 

                                                                               

                                                                                 

 

 

 

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR
2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR