Advert
Advert
Advert
 ATTAN İNDİRİP EŞEĞE BİNDİRDİ
Faik MEKİK

ATTAN İNDİRİP EŞEĞE BİNDİRDİ

Bu içerik 6229 kez okundu.

 

 

 

Son olarak 2013 yılında 28. si düzenlenen Uluslararası Baston ve Kültür Festivali,  son dört yılda pazar ve işporta tezgahına dönüştürüldü.

FESTİVAL KALDIRILDI

KENT KİMLİĞİMİZ YARA ALDI

 Devrek’in kendisine özgü kimliğinin oluşmasına önemli katkı sağlayan Baston ve Kültür Festivalini kaldırarak,kent kimliğimizin yok olmasının önünü açtı.

. Festival Devrek’in renkliliğini gösteren, turizmi geliştiren, ekonomiye canlılık kazandıran büyük bir organizasyondu. Yok etti.

Festivale gelen basın kuruluşlarının Devrek’te tanıtım atağı kente gelecekte önemli dönüşler sağlayacaktı,istemedi.

.   Festival boyunca resim, fotoğraf heykel, elişi sergileri ile konser tiyatro etkinlikleri, folklor gösterileri ve ünlü yazarların imza günleri anılarda kaldı.

.   Festival, Devrek Baston Sanatını günümüze kadar (2013) katkıda bulunmuştur. Bastona verilen değer yok edildi.

Festivale yurt dışından gelen halk oyunları ekipleri. ilçemize renk katıyordu. Gönüllü turizm elçilerinin gelmesinin önü kesildi.

. Dört yıl aradan sonra ilk defa düzenlenen Yaz Şenliklerine Baston adını yakıştıramayıp, tanıtım broşürüne 1. ZONVOS Volkswagen Şenliği  adını verdiler.

ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI ETTİLER

   Panayır kültüründen, Uluslararası Baston ve Kültür Festivaline uzanan güzelliğimizi pazar ve işporta tezgahına dönüştürülmesinin hazin hikayesinin özeti başlıkta gizli…

   Evet evet yanlış duymadınız, BAŞARDI!...

  Attan indirip eşeğe bindirdi!...

 

 ‘’Baston her yerde bastondur, üzerinde sanat eseri varsa o DEVREK BASTONUDUR. Devrek Bastonu bir sevgi, bir duyarlılık, bir aşk mahsulüdür.’’ Der, Usta Münteka Çelebi.

  Usta’ya göre, ‘’Sevdiklerinize baston hediye etmek, uzun ömür dilemenin bir başka yoludur.’’

  Baston ustamız MüntekaÇelebi’yi saygıyla anıyorum.

 

 

  

FESTİVAL NEDİR? NİÇİN YAPILIR?

 

Festival bir toplumun kendisine ait yaşama dair elde ettiği değerleri sosyal, kültürel, ekonomik, siyasi, coğrafi ve endüstriyel açıdan başka toplumlara tanıtma, üretilen bu değerleri sahiplenme, kendilerinden sonra gelecek kuşaklara aktarma, tanıtma her yerde üreticilerin kendi ürünlerini satma, yeni pazarlar oluşturma olanaklarına kavuşturulması ve ekonomik kar elde etme amaçlı olarak yapılmaktadır.

 

 

 

DEVREK BASTONU ATÖLYESİ

Bülent Ecevit Üniversitesi Bünyesinde  2014 yılında kurulan Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi, Devrek Bastonu ile ilgili tarihsel, teorik ve uygulamaya yönelik çalışmalar yapmakta ve projeler üretmektedir. Böylece bu faaliyetler ile kültürel değerlerin  gelecek kuşaklar aktarılması ve canlı tutulmasını hedefleyen, Baston Araştırma Merkezine teşekkür ederiz.

 

 

NE YAPMALI, NASIL YAPMALI?

Nerede kalmıştık diyerek,2018 yılında, 29.  Devrek Uluslararası Baston ve Kültür Festivalini düzenlemek.

   Hemen Eylül ayı içerisinde festivalin düzenlenmesi kararı alınarak, ön hazırlık çalışmalarına başlanıp, komite oluşturulmalı.Devrekli sanatçı, yönetici, politikacı, işverenlerin listesi şimdiden hazırlanmalı. Baston ustaları, TSO, STK, BEÜ, Merkezi Yönetim, Kent Konseyinin dahil olduğu geniş bir oluşuma gidilerek ortak akıl oluşturulmalı.

Bireysellik Bir Kenara Bırakılmalı

En doğrusunu ben bilirim, ben yaparım, o beni dinlemeli, ben ona haddini bildiririm, zaten ben ondan tecrübeli, akıllı ve zekiyim… Diyen yöneticiler işe başlamadan başarısızlığa imza atan tiplerdir. Çevresini emriniz olur, diyen yalakalar çevreler.Sonuç, hüsran!...

 

DİLEĞİMİZ,  2018 yazında 29. DEVREK  ULUSLAR ARASI  BASTON VE KÜLTÜR FESTİVALİ’NDE BULUŞMAK

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR
2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR